У Вигодянській громаді на Одещині можуть з’явитись великі вітряки

Для надійного енергозабезпечення Одеської області, на півночі Вигодянської громади можуть з’явитись потужні вітряки висотою до 130 метрів. Там, а також на території сусідніх Біляївської та Лиманської громад поляки планують будівництво нової Південнодністровської вітроелектростанції (ВЕС) потужністю 900 МВт.

Повідомлення про плановану діяльність ТОВ “Мости Одеса 2”, з’явилось вчора, 05 липня на сайті Вигодянської сільради.

Судячи з опису Південнодністровська ВЕС у разі її побудови розташується за межами населених пунктів, в районі Кам’янки, Червоної Гірки (Вигодянська ТГ), Кагарлику (Біляївська ТГ) та Нове, Щербанка (Лиманська ТГ). В результаті досліджень ця територія обрана оптимальною з фінансової, технічної, екологічної та економіко-соціальної перспективи.

Генерація електроенергії здійснюватиметься за допомогою вітру з використанням 150-190 турбін вітроустановок на висоті від 100 до 130 метрів, а діаметр лопатей вітряків сягатиме 160-170 метрів. Станція на загальній площі понад 9 квадратних кілометрів має на меті забезпечення Одеського регіону екологічно чистою енергією.

“Будівництво та експлуатація Південнодністровської ВЕС буде мати позитивний вплив на соціально-економічне середовище області, районів та ОТГ, плата за сервітутне та орендне використання землі, а також інші платежі та збори, згідно збільшиться відрахування до місцевого бюджету у вигляді плати за використання земельних ділянок, тимчасове працевлаштування на період будівництва та постійне на період експлуатації, згідно з чинним законодавством”,

зокрема йдеться у повідомленні ТОВ “Мости Одеса 2”

Серед ризиків – можливий акустичний вплив для населення найближчих сіл, хоча в тексті завіряється що все має бути в межах встановлених норм. Зараз триває громадське обговорення планованого будівництва ВЕС, яка підлягає оцінці впливу на довкілля. Протягом 25 днів зауваження і пропозиції можна надіслати до Міндовкілля: 03035, м. Київ, вул. Василя Липківського, 35, OVD@mepr.gov.ua, (044) 206-31-50, (044) 206-31-40.


Нижче приведені приклади шуму вітряків:


Якщо проєкт реалізують, то це стане четверта відома вітрова електростанція на території Одеської області, проте в рази потужніша за інші разом узяті – 900 МВт. Кінцевим бенефіціаром ТОВ “Мости Одеса 2” зареєстрованого торік у вересні, є генеральний директор, поляк Ковалік Анджей Міхал.

П’ять років тому запрацювала біля селища Овідіополь – Овідіопольська ВЕС встановленою потужністю – 32,4 МВт. Вона керується дочірнім підприємством турецької енергокомпанії. У 2021 роках запустили дві станції Дністровська ВЕС (40 МВт) у Білгород-Дністровському районі (Старокозацька ТГ) та ВЕС “Южне Енерджі” (76,5 МВт) біля сіл Любопіль та Сичавка. Перша відкрита дочірньою компанією американських інвесторів, на другій власником є гонконзька компанія.

Вітряки Дністровської ВЕС. Фото: akkermanika.org

Поділитись:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Попередній запис У Вигодянській громаді депутати вимагають зменшити тариф на воду
Наступний запис У селі Доброжанове на Одещині погоріли будівлі та угіддя – резонансна пожежа
Закрити

Вигода.Інфо

— гіперлокальне медіа не Одещині, що бере свій початок при створенні першої та єдиної інтернет-спільноти громадської ініціативи, яка своєю чергою об'єднала не лише жителів села Вигода на Одещині, але й з навколишніх населених пунктів. Інформаційний та краєзнавчий проєкт був заснований місцевим мешканцем Євгеном Волосєвичем та розпочинає свою історію в одній із соцмереж — 01 листопада 2008 року.

Стрімко з роками росла кількість читачів та різні майданчики представлення проєкту, зокрема Facebook, YouTube, Blogger, Instagram, Threads, Viber, WhatsApp, TikTok та Telegram.

У серпні 2023 року запущено офіційний вебсайт - vygoda.info/, а до цього інтернет-спільнота зазнає ребрендингу у формат медіа з новою назвою "Вигода.Інфо". Назва "Жителі села Вигода" та формат інтернет-спільноти зберігся в окремій загальнодоступній групі на платформі Facebook та у месенджері Viber.

28 вересня 2023 року "Вигода.Інфо", як онлайн-медіа зареєстровано Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення.

Ідентифікатор в Реєстрі суб’єктів у сфері медіа: R40-01424

Євген Волосєвич
- засновник та редактор
медіа "Вигода.Інфо"

Якщо Ви маєте інформацію, пропозиції та запитання - пишіть нам зручним, для Вас способом:


Підписуйтесь на нас у соцмережах: