В Паліївській затоці Хаджибею екологи виявили перевищені норми забруднюючих речовин

В Паліївській затоці Хаджибейсього лиману екологи виявили перевищені норми забруднюючих речовин – азот амоній, розчинений кисень, нітрати, сірководень тощо. Проби води були відібрані в місцях недавньої масової загибелі риби біля сіл Болгарка та Одрадове Одеського району.

Про це повідомляє Вигода.Інфо з посиланням на Державну екологічну інспекцію Південно-Західного округу. Нагадаємо, ми писали, що 17 липня на Одещині у Паліївській затоці виявили задуху риби.

Задуха риби у Паліївській затоці

В результаті лабораторних досліджень виявлено перевищення гранично допустимих концентрацій (ГДК) забруднюючих речовин та основних показників поверхневої води Хаджибейського лиману:

Біля села Болгарка:

  • Завислі речовини: у 2,4 раза перевищують показник контрольної (фонової) точки;
  • Азот амонійний: перевищення у 7,2 раза ГДК;
  • Нітрати: перевищення у 1,9 раза ГДК;
  • Розчинений кисень: 2,4 мг О2/дм3 що нижче у 1,7 раза за граничне значення!
  • Сірководень: виявлено в концентрації 0,612 мг/дм3 (у контрольній точці (фоновій) та за нормативами сірководень відсутній);
  • Солоність: 20,7 г/дм3 (нормоване значення 12-18 г/дм3)

Біля села Одрадове:

  • Завислі речовини: у 2,5 раза перевищують показник контрольної (фонової) точки;
  • Азот амонійний: перевищення у 8,2 раза ГДК;
  • Нітрати: перевищення в 1,5 раза ГДК;
  • Розчинений кисень: 2,1 мг О2/дм3 нижче у 1,9 раза рази за граничне значення!
  • Сірководень: виявлено в концентрації 0,149 мг/дм3 (у контрольній точці (фоновій) та за нормативами сірководень відсутній);
  • Солоність: 20,7 г/дм3 (нормоване значення 12-18 г/дм3).

Екологи пишуть, що на момент відбору проб води, температура повітря становила 38 градусів, а води у прибережній зоні – 33.

“Встановлення зниженої концентрації кисню, підвищення рівня завислих речовин та мінеральних речовин групи азоту, наявність сірководню свідчить про явний природний процес цвітіння водоростей, які з підвищенням середньодобової температури повітря (як наслідок – води) викликають гіпоксійні процеси в місцях концентрації розкладу водоростей та виникненням явища задухи. При високих температурах води і повітря в прибережних зонах вода інтенсивно випаровується, що збільшує показник солоності, який є також токсичним для мешканців водойми”,

– йдеться у результатах лабораторних досліджень.

Зазначається, що Вигодянська сільрада зібрала загиблу рибу на водоймі для подальшої її утилізації. Таку вимогу, 17 липня надіслала Держекоінспекція.

“Згідно отриманої відповіді, з метою недопущення екологічної катастрофи сільською радою організовано збір загиблої риби на водоймі для подальшої її утилізації”,

пишуть 25 липня в Держекоінспекції.
Фото: Державна екологічна інспекція Південно-Західного округу

Проте, жителі села Паліївка фільмують зовсім іншу картинку. На відео Оксани Бондар опублікованого у соцмережі Тiktok, видно що 24 липня на узбережжі затоки досі перебуває велика кількість загиблої риби, яка спричиняє значний сморід. Додатково авторка відео повідомила Вигода.Інфо, що мертву рибу течією прибило до дамби, що розділяє основні води Хаджибею від його частини – Паліївської затоки. Там начебто і було зняте її відео, але встановити точне місце знімання із зображення не вдається.

Відео: Оксана Бондар
Поділитись:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Попередній запис Фронтовая переводчица Меркель – её называли “врагом народа”
Наступний запис Жителям на околицях Вигоди Одеського району вогонь завдав лиха
Закрити

Вигода.Інфо

— гіперлокальне медіа не Одещині, що бере свій початок при створенні першої та єдиної інтернет-спільноти громадської ініціативи, яка своєю чергою об'єднала не лише жителів села Вигода на Одещині, але й з навколишніх населених пунктів. Інформаційний та краєзнавчий проєкт був заснований місцевим мешканцем Євгеном Волосєвичем та розпочинає свою історію в одній із соцмереж — 01 листопада 2008 року.

Стрімко з роками росла кількість читачів та різні майданчики представлення проєкту, зокрема Facebook, YouTube, Blogger, Instagram, Threads, Viber, WhatsApp, TikTok та Telegram.

У серпні 2023 року запущено офіційний вебсайт - vygoda.info/, а до цього інтернет-спільнота зазнає ребрендингу у формат медіа з новою назвою "Вигода.Інфо". Назва "Жителі села Вигода" та формат інтернет-спільноти зберігся в окремій загальнодоступній групі на платформі Facebook та у месенджері Viber.

28 вересня 2023 року "Вигода.Інфо", як онлайн-медіа зареєстровано Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення.

Ідентифікатор в Реєстрі суб’єктів у сфері медіа: R40-01424

Євген Волосєвич
- засновник та редактор
медіа "Вигода.Інфо"

Якщо Ви маєте інформацію, пропозиції та запитання - пишіть нам зручним, для Вас способом:


Підписуйтесь на нас у соцмережах: