В селі Вигода на Одещині зникла мозаїка з фасаду Будинку культури – декомунізація

В селі Вигода Одеського району на фасаді Будинку культури демонтували художню мозаїку радянських часів. Так триває вже майже десятирічний процес декомунізації в територіальній громаді.

Про це повідомили, 09 серпня у Вигодянській сільраді.

“В продовження декомунізації на Будинку культури в селі Вигода, який розташований в центрі громади була проведена робота щодо демонтажу радянської символіки на фасаді будівлі, який до того ж знаходився в аварійному стані”,

– зокрема йдеться у сільраді.
Фото: вигодянська сільрада, 2024 рік

Незадовго після введення в дію закону про декомунізацію у 2015 році, спочатку на фасаді закладу культури місцевий комунгосп механічно збив ліплення серпа та молоту. Згодом зникло у невідомому напрямку великих розмірів металеве барельєфне карбування профілю Леніна, яке висіло на задньому плані сцени.

В останні роки на фасаді зрізана металева стріла з наконечником у формі п’ятикутної зірки, а на місці раніше збитого об’ємного серпа та молоту, з’явилося кольорове зображення малого герба України.

Будинок культури в селі Вигода відкрили ще в листопаді 1967 року, а саме обрамлення фасаду з’явилося дещо пізніше. Ліплення, металева арфа зі стрілою, плитка на колонах та фреска виникли наприкінці 1979 року, коли розпочався капітальний ремонт будівлі.

Зокрема на бічних стінах будівлі зліва та праворуч від фасадної стіни та по всій її висоті, за допомогою різноколірної квадратної плитки малого розміру були зображені сільськогосподарські робітники. Ліворуч – група людей, які тримають невіддільні атрибути символіки радянської тоталітарної епохи – пшеничні колосся, серп та молот. В руках одного з робітників – хліб і рушник, які своєю чергою символізували гостинність краю. Праворуч – композиція з трьох жінок, які збирають виноград. Саме ця сировина була основним продуктом тодішнього радгоспу “Вигодянський”.

Упродовж 45 років жодного ремонту обрамлення фасаду Будинку культури не бачило. Зокрема за ці роки художня мозаїка зазнала значних пошкоджень. Наразі вона залишилась лише у фотографіях.

Архів “Вигода.Інфо”, 2011 рік
Архів “Вигода.Інфо”, 2009 рік
Архів “Вигода.Інфо”, 2014 рік

Що таке декомунізація?

Декомунізація в Україні — це процес позбавлення від наслідків комуністичної ідеології. Він розпочався під час розпаду СРСР та стихійно активізувався під час “ленінопаду” коли відбулась Революція гідності. Це стало символічним проявом значних політичних змін в Україні. Його результатом було ухвалення чотирьох законів про декомунізацію у 2015 році. Вони передбачають перейменування адміністративних одиниць, ліквідацію пам’ятників комуністичному режиму та інші заходи.

Одним із них – це ліквідація символіки. Законом забороняється використання комуністичної символіки, це стосується прапорів, пам’ятників, гербів та інших елементів, пов’язаних з комуністичним режимом.

Поділитись:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Попередній запис В Березані на Одещині поховали військового Олександра Тютліка
Наступний запис В Доброжанове Одеського району мешканці самотужки латали ями на дорозі (фото)
Закрити

Вигода.Інфо

— гіперлокальне медіа не Одещині, що бере свій початок при створенні першої та єдиної інтернет-спільноти громадської ініціативи, яка своєю чергою об'єднала не лише жителів села Вигода на Одещині, але й з навколишніх населених пунктів. Інформаційний та краєзнавчий проєкт був заснований місцевим мешканцем Євгеном Волосєвичем та розпочинає свою історію в одній із соцмереж — 01 листопада 2008 року.

Стрімко з роками росла кількість читачів та різні майданчики представлення проєкту, зокрема Facebook, YouTube, Blogger, Instagram, Threads, Viber, WhatsApp, TikTok та Telegram.

У серпні 2023 року запущено офіційний вебсайт - vygoda.info/, а до цього інтернет-спільнота зазнає ребрендингу у формат медіа з новою назвою "Вигода.Інфо". Назва "Жителі села Вигода" та формат інтернет-спільноти зберігся в окремій загальнодоступній групі на платформі Facebook та у месенджері Viber.

28 вересня 2023 року "Вигода.Інфо", як онлайн-медіа зареєстровано Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення.

Ідентифікатор в Реєстрі суб’єктів у сфері медіа: R40-01424

Євген Волосєвич
- засновник та редактор
медіа "Вигода.Інфо"

Якщо Ви маєте інформацію, пропозиції та запитання - пишіть нам зручним, для Вас способом:


Підписуйтесь на нас у соцмережах: