Одеську ОВА зобов’язали ліквідувати великий смітник біля села Вигода

Бездіяльність Одеської обласної військової адміністрації визнана протиправною. Її зобов’язали ліквідувати великий смітник біля села Вигода, орієнтовною площею 2,2 гектара.

Таке рішення, 10 вересня прийняв Одеський окружний адміністративний суд.

Мова йде про давнє несанкціоноване сміттєзвалище, що починається за 300 метрів від вулиці Шилова в напрямку села Зоряне Одеського району.

Нагадаємо, торік у жовтні ми писали, що регіональна Держекоінспекція зафіксувала там стихійний смітник. Згодом на місце приїздила парламентська “ТСК “Нацресурс” разом з екологами та поліцією. Тоді ж правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ознаками ч. 1 ст. 239 КК України (забруднення або псування земель).

Сміттєзвалище біля села Вигода Одеського району. Відео М. Тищенко: 02.11.2023

Проби ґрунту на смітнику


Того дня, екологи відібрали проби ґрунту на двох ділянках великого смітника біля Вигоди. Провівши аналіз, згодом виявили перевищення показників контрольного вмісту речовин та ГДК (гранично допустима концентрація):

Ділянка № 1: візуально забруднена, за межами с. Вигода, 500 м від вул. Шилова по:

  • – нітратам (перевищення ГДК у 1,39 раза),
  • – сульфатам (перевищення ГДК у 2,44 раза),
  • – хлоридам (перевищення фонового показника у 2,55 раза),
  • – органічним речовинам (перевищення фонового показника у 1,59 раза),
  • – фосфору (перевищення фонового показника у 3,81 раза).

Ділянка № 2: візуально забруднена, за межами с. Вигода, 300 м, від вул. Шилова по:

  • – амонію (перевищення фонового показника у 1,03 рази),
  • – нітратам (перевищення ГДК у 1,42 раза),
  • – сульфатам (перевищення ГДК у 14,93 раза),
  • – хлоридам (перевищення фонового показника у 4,91 раза),
  • – фосфору (перевищення фонового показника у 9,46 раза),
  • – органічним речовинам (перевищення фонового показника у 9,46 раза).
Земельні ділянки на Google Maps де встановленений смітник (GPS 46.618543,30.419344 та 46.617815,30.420386)
Під час встановлення несанкціонованого сміттєзвалища біля Вигода. Фото: Держекоінспекція, 19.10.2023

Смітник призвів до забруднення земель


Екологи вважають, що це призвело до забруднення земель та є порушенням, як Земельного кодексу України, так і низки статей Закону України “Про охорону земель”.

Далі органи влади встановили, що смітник у понад два гектари розташований за межами населеного пункту Вигода. Тому Держекоінспекція написала Одеській районній військовій адміністрації, щоб ті вжили заходів… Але в райадміністрації вирішили не реагувати й навіть не надали жодної відписки. Далі екологи повідомили Біляївську окружну прокуратуру, а ті в червні подали позов до суду.


Екологічна безпека, суспільний інтерес і безпечне довкілля


Одеський окружний адміністративний суд окреслив справу, як екологічна безпека та суспільний екологічний інтерес і безпечне довкілля. Там встановили, що ліквідація несанкціонованого сміттєзвалища побутових та будівельних відходів не входить в обов’язки Вигодянської сільради. Це компетенція саме обласної військової адміністрації, тому що смітник перебуває за межами села Вигода.

Одеська ОВА намагалась себе “оббілити”, проте це не принесло результатів. Спочатку там стверджували, що вчинили всі необхідні дії, а власник смітника Вигодянська сільрада. Потім суперечили й зазначали про відсутність досконалої вітчизняної нормативно-правової бази. Що своєю чергою не дає можливості здійснити Одеській ОВА ліквідацію смітинка, власник якого не встановлений.

Суд задовольнив адміністративний позов керівника Біляївської окружної прокуратури та визнав протиправною бездіяльність Одеської обласної державної (військової) адміністрації щодо ліквідації несанкціонованого стихійного сміттєзвалища на земельній ділянці за межами с. Вигода Одеського району (GPS 46.618543,30.419344 та 46.617815,30.420386).

Також суд зобов’язав Одеську ОВА вжити заходів щодо ліквідації стихійного сміттєзвалища. Уразі незгоди, в них ще залишається час подати апеляцію.


Читайте також:

У Вигоді на Одещині зафільмували стихійний смітник серед вулиці Шилова

Екологи зафіксували стихійне сміттєзвалище біля села Вигода на Одещині

Нардеп Микола Тищенко побував на сміттєзвалищі в селі Вигода (відео)

Поділитись:
Попередній запис На Одещині зґвалтували дівчинку біля зупинки “Сонячне” – інсайд
Наступний запис В Доброжанове на Одещині відкрили пам’ятну експозицію полеглим захисникам України
Закрити

Вигода.Інфо

— гіперлокальне медіа не Одещині, що бере свій початок при створенні першої та єдиної інтернет-спільноти громадської ініціативи, яка своєю чергою об'єднала не лише жителів села Вигода на Одещині, але й з навколишніх населених пунктів. Інформаційний та краєзнавчий проєкт був заснований місцевим мешканцем Євгеном Волосєвичем та розпочинає свою історію в одній із соцмереж — 01 листопада 2008 року.

Стрімко з роками росла кількість читачів та різні майданчики представлення проєкту, зокрема Facebook, YouTube, Blogger, Instagram, Threads, Viber, WhatsApp, TikTok та Telegram.

У серпні 2023 року запущено офіційний вебсайт - vygoda.info/, а до цього інтернет-спільнота зазнає ребрендингу у формат медіа з новою назвою "Вигода.Інфо". Назва "Жителі села Вигода" та формат інтернет-спільноти зберігся в окремій загальнодоступній групі на платформі Facebook та у месенджері Viber.

28 вересня 2023 року "Вигода.Інфо", як онлайн-медіа зареєстровано Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення.

Ідентифікатор в Реєстрі суб’єктів у сфері медіа: R40-01424

Євген Волосєвич
- засновник та редактор
медіа "Вигода.Інфо"

Якщо Ви маєте інформацію, пропозиції та запитання - пишіть нам зручним, для Вас способом:


Підписуйтесь на нас у соцмережах: