На Одещині поцупили кошти військового – як застерегтись від шахрайської схеми в інтернеті

До Вигода.Інфо звернулась наша читачка, яка нещодавно стала жертвою в інтернеті. Анастасія з Одеського району бажає застерегти якомога більше людей від шахрайської схеми при продажі товарів на популярній платформі OLX.

На початку місяця жінка розмістила оголошення про продаж дитячого велосипеда та використала “ОLX Доставка”, як безпечний інструмент онлайн-продажів. Незабаром з продавчинею у месенджері Viber зв’язалась начебто покупець, на ім’я Оксана (тел.: +380506793521).



Шахрайка повідомила, що вона здійснила оплату за товар через “ОLX Доставка” та чекає його доставлення. Звісно Анастасія не бачила коштів у своєму кабінеті ОLX, тому що такої оплати просто не було. “Турботлива” Оксана звернулась до техпідтримки й у схему вступив ще один злодій, на ім’я Михайло.

Чоловік зателефонував нашій продавчині, представився працівником ОLX та пояснив як “правильно” треба занести дані картки, щоб надалі не виникало подібних ситуацій і вона змогла побачити кошти оплачені за товар.

Жінка нічого не підозрюючи перейшла за надісланим у месенджер Viber посиланням: olxjoint.com та ввела у спеціальних полях номер картки, термін її дії, CVC код та ще й вказала баланс рахунку. Це виявився звичайний фішинг, як один із різновидів шахрайства в інтернеті, спрямований на викрадення конфіденційної електронної інформації.



На жаль довго чекати не прийшлось, за лічені хвилини Анастасія побачила три SMS про перерахування її коштів на інший рахунок. Таким чином шахраї поцупили всі гроші, які були на картці на загальну суму понад 40 тис. гривень. Більша частина це була заробітна плата її чоловіка, діючого військовослужбовця.

Служба безпеки банку розводить руками, адже жінка сама повідомила дані картки. Тоді Анастасія звернулась із заявою до Департаменту Кіберполіції. Правоохоронці зафіксували всі мобільні номери та копії екрана з переписуванням. Минуло майже два тижні та поки жодної інформації від поліції немає.


Як захиститися від шахрайської схеми?


Щоб не стати жертвою шахрайських схем при продажі або купівлі товарів в інтернеті та зокрема на сервісі оголошень OLX, треба усвідомити ряд правил:

  • Посилання в особисті повідомлення – це небезпечна справа: уникайте переходу за посиланнями, які вам надсилають в особистих повідомленнях і пропонують придбати товар, скасувати угоду або повернути кошти тощо.
  • Важливо пам’ятати, що сервіс “OLX Доставка” працює без збоїв і помилок, які б призводили до скасування угоди та вимагали б повторного введення даних карти для повернення коштів чи знову оплати. Якщо продавець не відправить товар, кошти автоматично повертаються на вашу карту.
  • Вся інформація щодо статусу вашої угоди доступна лише у вашому особистому профілі OLX, на вкладці “OLX Доставка”. Рекомендується завжди перевіряти цю інформацію там, особливо, якщо ви отримали повідомлення про помилку при замовленні або скасуванні замовлення.
  • Служба “OLX Доставка” не надсилає SMS та Viber-повідомлень. Офіційні повідомлення ви отримуєте тільки на свою поштову скриньку та у додатку OLX. Не довіряйте іншим джерелам повідомлень. Не переписуйте у месенджерах та будь-де, окрім платформи OLX.
  • Служба “OLX Доставка” не використовує жодних індивідуальних форм або посилань для здійснення угоди чи отримання коштів по угоді.

Тож будьте уважнішими та прискіпливими при продажі чи купівлі в мережі інтернет. Адже шахраї намагаються використовувати своє розуміння принципів роботи платформи, на якій ви продаєте або купуєте з метою позбавити вас грошей. Не надавайте їм жодної можливості – розвивайте свої навички кібербезпеки.

Пам’ятайте, що правила безпеки мають застосовуватися на кожному етапі вашого онлайн-досвіду, від пошуку товару до спілкування з продавцем/покупцем, оплати та отримання товару. Важливо бути інформованими щодо актуальних шахрайських схем та слідувати порадам експертів.

Наприклад, для кращого розуміння того, як працює сервіс OLX, відвідайте Центр підтримки клієнтів. Там ви знайдете розділ присвячений правилам користування послугою “OLX Доставка”, як для продавців, так і для покупців.

Поділитись:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Попередній запис В селі Вигода на Одещині ловитимуть безпритульних собак
Наступний запис На Одещині проводять конкурс читців-декламаторів віршів
Закрити

Вигода.Інфо

— медіа, що бере свій початок при створенні першої та єдиної інтернет-спільноти громадської ініціативи, яка своєю чергою об'єднала не лише жителів села Вигода на Одещині, але й з навколишніх населених пунктів.

28 вересня 2023 року "Вигода.Інфо", як онлайн-медіа зареєстровано Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення.

Ідентифікатор в Реєстрі суб’єктів у сфері медіа:

R40-01424

Редактор:

Інформаційний та краєзнавчий проєкт "Жителі села Вигода" був заснований місцевим мешканцем Євгеном Волосєвичем та розпочинає свою історію в одній із соцмереж —

01 листопада 2008 року

Євген Волосєвич, редактор медіа "Вигода.Інфо"

Стрімко з роками росла кількість підписників та різні майданчики представлення спільноти, зокрема Facebook, YouTube, Blogger, Instagram, Viber, WhatsApp та Telegram.

У серпні 2023 року запущено офіційний Вебсайт - vygoda.info/, а до цього інтернет-спільнота зазнає ребрендингу у формат медіа з новою назвою "Вигода.Інфо".

Ми безперебійно працюємо вже 15 років

Кількість фоловерів сягає 17 тисяч

Назва "Жителі села Вигода" та формат інтернет-спільноти зберігся в окремій загальнодоступній групі на платформі Facebook та у месенджері Viber.


Якщо Ви маєте інформацію, пропозиції та запитання - пишіть нам зручним, для Вас способом:

Е-скринька: media@vygoda.info

Fb Messenger: VygodaInfo

Telegram: @evolosevich


Підписуйтесь на нас у соцмережах: