В Одеській ОВА дозволили розширення цементного заводу в селі Вигода

В Департаменті екології та природних ресурсів Одеської ОДА (ОВА) дозволили розширення потужностей цементного заводу в селі Вигода Одеського району. Там видали висновок “про допустимість” збільшення виробництва, яке може мати значний вплив на довкілля.

Нагадаємо, торік у серпні ми писали, що в селі Вигода на Одещині “цементний завод” планує розширити своє виробництво. Мова йшла про будівництво нової лінії виготовлення мінерального порошку, у тому числі активованого, адгезійної добавки, емульгаторів та присадок для асфальтобетонних сумішей. Прогнозовано 120 тисяч тонн на рік.

“Вказаним висновком з оцінки впливу на довкілля (ред. – № 05-08/7751(2023122011408)/1 від 21.06.2024) визначено допустимість провадження планованої діяльності ТОВ “Торгівельний Дім “Зеніт Плюс” та визначено екологічні умови її провадження”,

– зокрема йдеться в інформації ТД “Зеніт Плюс” розміщеної 26 червня на сайті Вигодянської сільради.

Ще після оголошення процедури оцінки впливу на довкілля від місцевого депутата Євгена Волосєвича надійшло звернення – зауваження та пропозиції. Було зазначено про відсутність та необхідність системи аспірації, пилопригнічення, фільтрувального обладнання для кожного етапу процесу планової діяльності.

Пізніше у тексті звіту вже поруч із сушильними бункерами та кульовими млинами, з’явилось передбачене встановлення обладання багатоступеневої системи очистки повітря, якого не було раніше.

Також минулого року від громадськості писали звернення до департаменту екології і жителі сільської вулиці Комарова. Там підписалось 34 людини та виклали свій протест реалізації планованої діяльності цементного заводу. Що він зокрема з 2011 року розташований безпосередньо в жилому масиві і несе масштабну екологічну катастрофу.

“Цементний завод труїть викидами людей, викликаючи у мешканців, які проживають біля заводу хронічні, алергічні та астматичні реакції. Хмари із сірого їдкого пилу накривають житлові будинки. У мешканців не має доступу до чистого повітря. Пилюка є подразником очей, шкіри, у людей кашель, задуха, сльозотеча, першіння в горлі. Підприємство скидає тонни відходів прямо на землю, які вітер розносить по всьому селі. На городах не росте нічого, дерева знищені…”,

– з поміж іншого йшлось у зверненні жителів.

Тепер після отримання від Департаменту екології Одеської ОВА висновку “про допустимість”, на цементному заводі можуть розпочинати розширення своїх потужностей, якщо звісно його немає вже за фактом.

Поділитись:

Один коментар до “В Одеській ОВА дозволили розширення цементного заводу в селі Вигода

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Попередній запис У Вигодянській громаді на Одещині підвищили тариф за воду на 90 %
Наступний запис У Вигодянській громаді на Одещині люди масово потерпають без води
Закрити

Вигода.Інфо

— гіперлокальне медіа не Одещині, що бере свій початок при створенні першої та єдиної інтернет-спільноти громадської ініціативи, яка своєю чергою об'єднала не лише жителів села Вигода на Одещині, але й з навколишніх населених пунктів. Інформаційний та краєзнавчий проєкт був заснований місцевим мешканцем Євгеном Волосєвичем та розпочинає свою історію в одній із соцмереж — 01 листопада 2008 року.

Стрімко з роками росла кількість читачів та різні майданчики представлення проєкту, зокрема Facebook, YouTube, Blogger, Instagram, Threads, Viber, WhatsApp, TikTok та Telegram.

У серпні 2023 року запущено офіційний вебсайт - vygoda.info/, а до цього інтернет-спільнота зазнає ребрендингу у формат медіа з новою назвою "Вигода.Інфо". Назва "Жителі села Вигода" та формат інтернет-спільноти зберігся в окремій загальнодоступній групі на платформі Facebook та у месенджері Viber.

28 вересня 2023 року "Вигода.Інфо", як онлайн-медіа зареєстровано Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення.

Ідентифікатор в Реєстрі суб’єктів у сфері медіа: R40-01424

Євген Волосєвич
- засновник та редактор
медіа "Вигода.Інфо"

Якщо Ви маєте інформацію, пропозиції та запитання - пишіть нам зручним, для Вас способом:


Підписуйтесь на нас у соцмережах: