В Доброжанове на Одещині відкрили пам’ятну експозицію полеглим захисникам України

Експозиція полеглим захисникам у російсько-українській війні – світлини та розповіді про 18 вихідців з Вигодянської громади на Одещині. Виставку доповнюють фотографії постраждалих сільських домівок, елементи ворожої повітряної зброї та інші тематичні експонати і декор.

Пам’ятну експозицію відкрили, 01 жовтня в музейному обійсті “Козацький стан”, що в селі Доброжанове. Захід провели з нагоди державного свята – Дня захисників і захисниць України.

У виставковому приміщенні на стіні світлини та короткі рядки біографій воїнів, які боронили від агресора наші домівки та нашу Батьківщину: Олександр Беспалько, Дмитро Янке, Микола Новіков, Віталій Фаркаж, Ігор Шаульський, Василь Шушман, Дмитро Боднаровський, Ігор Болгаров, Юрій Данчук, В’ячеслав Урсу, Віктор Грабовенко, Юрій Липадату, Микола Ліпінський, Вадим Калібер, Олександр Безвершук, Олександр Тютлік, Віктор Куліненко, Володимир Мацагон.

Книгу пам’яті полеглих за Україну мешканців Вигодянської громади доповнюють синя та жовта квітки, що начебто проросли з гільзи бойового снаряда. Поруч фляга та символічна накрита окрайцем хліба наповнена склянка – символ пам’яті за тими, хто віддав своє життя на війні. Знизу розташована кулеметна стрічка, муляжі стрілкової зброї, мін, бойових комплектів.

Також експонуються елементи ворожих російських ракет та залишки двигуна іранського дрона-камікадзе Shahed, який знайшли влітку біля селища Дослідне Одеського району. У залі присутній стенд фотографій домівок в селах Вигодянської громади, які постраждали під час російсько-української війни.

Ідея збереження пам’яті захисників, а також реалізація експозиції належить депутату Вигодянської сільської ради Віктору Шорику та родині засновників козацького стану Ігорю Зайкову і Лілії Бекетовій.

– Наш “Козацький стан” відвідує все більше людей, зокрема молодь і діти. Тому стало питання національно-патріотичного виховання, адже всі ми маємо знати якою ціною дається збереження країни та нашого життя, які звірства чинить росія у цій кровопролитній війні…,

– розповідає Ігор Зайков, курінний отаман, майор козацтва ГО “Південний оперативний козацький округ”.

Пам’ятний захід відвідали члени родин загиблих і померлих військовослужбовців, діючі військові, мешканці територіальної громади, працівники культури, місцевий староста Світлана Владическу, депутати сільради Євген Волосєвич та Віктор Шорик, також депутат Одеської облради Дмитро Чапір.

На завершення господарі музейного обійстя “Козацький стан” пригостили присутніх смаколиками та козацькою кашею звареною просто неба.

Вшановуємо всіх захисників і захисниць України, які віддали своє життя, захищаючи незалежність нашої держави. Памʼятаємо. Залишаємося вдячними. Усією країною!


Читайте також:

У Вигоді на Одещині урочисто відкрили Алею пам’яті Героїв громади

На Одещині краєзнавці дослідили рік заснування села Доброжанове

В селі Доброжанове на Одещині розпочинає роботу курінь козацького полку

В Одеському районі пройшла урочиста посвята в козаки

Поділитись:

Один коментар до “В Доброжанове на Одещині відкрили пам’ятну експозицію полеглим захисникам України

Коментування закрито.

Попередній запис Одеську ОВА зобов’язали ліквідувати великий смітник біля села Вигода
Наступний запис В селі Вигода на Одещині оперативно затримали можливого ґвалтівника дитини
Закрити

Вигода.Інфо

— гіперлокальне медіа не Одещині, що бере свій початок при створенні першої та єдиної інтернет-спільноти громадської ініціативи, яка своєю чергою об'єднала не лише жителів села Вигода на Одещині, але й з навколишніх населених пунктів. Інформаційний та краєзнавчий проєкт був заснований місцевим мешканцем Євгеном Волосєвичем та розпочинає свою історію в одній із соцмереж — 01 листопада 2008 року.

Стрімко з роками росла кількість читачів та різні майданчики представлення проєкту, зокрема Facebook, YouTube, Blogger, Instagram, Threads, Viber, WhatsApp, TikTok та Telegram.

У серпні 2023 року запущено офіційний вебсайт - vygoda.info/, а до цього інтернет-спільнота зазнає ребрендингу у формат медіа з новою назвою "Вигода.Інфо". Назва "Жителі села Вигода" та формат інтернет-спільноти зберігся в окремій загальнодоступній групі на платформі Facebook та у месенджері Viber.

28 вересня 2023 року "Вигода.Інфо", як онлайн-медіа зареєстровано Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення.

Ідентифікатор в Реєстрі суб’єктів у сфері медіа: R40-01424

Євген Волосєвич
- засновник та редактор
медіа "Вигода.Інфо"

Якщо Ви маєте інформацію, пропозиції та запитання - пишіть нам зручним, для Вас способом:


Підписуйтесь на нас у соцмережах: