На Одещині краєзнавці дослідили рік заснування села Доброжанове

Краєзнавці дослідили та обґрунтували рік заснування села Доброжанове в Одеському районі. Населений пункт Вигодянської громади цього року може відзначати свою 229 річницю. Сьогодні, 23 липня результати дослідження громадської організації “Краєзнаці Одещини” були надіслані до місцевої сільської ради.

Про це повідомляє Вигода.Інфо з посиланням на ГО “Краєзнавці Одещини”.

Як пишуть дослідники, в результаті опрацювання багатьох джерел вперше згадку про поселення на місці сучасного Доброжанове виявлено в далекому 1795 році, а його населення вже тоді складало 10 чоловіків.

Цю інформацію вдалось віднайти та отримати в Інституті рукопису Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського. Поселення згадується у відомостях казенних і поміщицьких селищ і земель тодішнього Тираспольського повіту за ревізією саме 1795 року.

Вперше село мало назву на честь вихідця із Молдови, прапорщика Івана Павловича Доброжана, який у 1790 році брав участь у штурмі Ізмаїлу. Через три роки йому дали земельний наділ, де згодом і виникає перше поселення під назвою Добрянка. Далі зустрічаються трансформації найменувань: Добряна, Доброжанова, Доброжанівка. У 19 ст. на землях господарює син прапорщика, поміщик, в минулому підпоручик Георгій Доброжан.

У ГО “Краєзнавці Одещини” звертаються до Вигодянської сільради та вважають рік заснування села Доброжанове – 1795. Ще пропонують провести консультації з громадськістю та прийняти відповідні рішення.

Дослідженню краєзнавців передувало звернення Ігоря Зайкова, засновника музейного обійстя “Козацький стан” у селі Доброжанове, курінного отамана, майора козацтва ГО “Південний оперативний козацький округ”. Реагуючи на прохання про допомогу, Правлінням “Краєзнавці Одещини” була розпочата кропітка дослідницька робота.

“Ми надалі сприяємо вивченню історії окремих населених пунктів, з ціллю її збереження, вільної популяризації серед населення на рівні установ, організацій, об’єднань та органів місцевого самоврядування!”,

– зазначають у громадській організації.

Фото села Доброжанове, 2024 рік

Читайте також:

Краєзнавці на півдні України тепер мають нову назву організації

Одеські краєзнавці дослідили рік заснування села Василівка Вигодянської громади

Поділитись:

Один коментар до “На Одещині краєзнавці дослідили рік заснування села Доброжанове

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Попередній запис В Роздільнянському районі вогнеборці врятували маленьку козулю
Наступний запис Фронтовая переводчица Меркель – её называли “врагом народа”
Закрити

Вигода.Інфо

— гіперлокальне медіа не Одещині, що бере свій початок при створенні першої та єдиної інтернет-спільноти громадської ініціативи, яка своєю чергою об'єднала не лише жителів села Вигода на Одещині, але й з навколишніх населених пунктів. Інформаційний та краєзнавчий проєкт був заснований місцевим мешканцем Євгеном Волосєвичем та розпочинає свою історію в одній із соцмереж — 01 листопада 2008 року.

Стрімко з роками росла кількість читачів та різні майданчики представлення проєкту, зокрема Facebook, YouTube, Blogger, Instagram, Threads, Viber, WhatsApp, TikTok та Telegram.

У серпні 2023 року запущено офіційний вебсайт - vygoda.info/, а до цього інтернет-спільнота зазнає ребрендингу у формат медіа з новою назвою "Вигода.Інфо". Назва "Жителі села Вигода" та формат інтернет-спільноти зберігся в окремій загальнодоступній групі на платформі Facebook та у месенджері Viber.

28 вересня 2023 року "Вигода.Інфо", як онлайн-медіа зареєстровано Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення.

Ідентифікатор в Реєстрі суб’єктів у сфері медіа: R40-01424

Євген Волосєвич
- засновник та редактор
медіа "Вигода.Інфо"

Якщо Ви маєте інформацію, пропозиції та запитання - пишіть нам зручним, для Вас способом:


Підписуйтесь на нас у соцмережах: