У батьків учнів не мають права вимагати шкільні “внески”

Батьки можуть надавати допомогу школі, але не мають обов’язку робити “внески” за вказівкою. Той хто користується незаконними готівковими зборами для подібних дій, повинен притягуватись до відповідальності. Про це повідомляє Вигода.Інфо з посиланням на освітнього омбудсмена України Сергія Горбачова.

Батьки учнів, якщо вважають за необхідне, можуть надати благодійну допомогу для вирішення актуальних потреб навчального закладу. Якщо батьки придбають товари або послуги для школи, ця допомога має бути офіційно оформлена відповідним актом передачі. У разі бажання батьків надати фінансову допомогу, вони повинні здійснити перерахунок коштів на спеціальний рахунок навчального закладу у казначействі.

Важливо відзначити, що будь-які готівкові збори у школах є незаконними.

Кожна школа має рахунок в управлінні чи відділі освіти, або свій власний рахунок, якщо школа має фінансову автономію. Батьки можуть перераховувати допомогу на цей рахунок та використовувати її для задоволення конкретних потреб, якщо вони вважають це за доцільне. Проте важливо зауважити, що ні в якому випадку така допомога не може надаватися під примусом.

Якщо з батьків вимагають кошти або ж просто просять їх для потреб школи, перший крок – письмовий запит до директора школи. В ньому має бути прохання надати інформацію про те, чи був поданий запит від керівника навчального закладу для виділення коштів на конкретні цілі, на які вимагається або просять допомогу, до засновників – управління чи відділу освіти. Додатково батьки можуть перевірити бюджет, фінансовий звіт навчального закладу, а також процедури закупівель, проведені навчальним закладом або управлінням освіти.

“Директор школи має їм відповісти – подавав чи ні. Якщо подавав і отримав відмову, тоді тут запитання до управління освіти. Батьки мають право ставити питання засновнику, а чому школа не забезпечена всім необхідним, бо засновник зобов’язаний це робити відповідно до статті 25 “Закону про освіту”. Якщо засновник каже: вибачте, зараз немає можливості, немає коштів, не вбачаємо це за доцільне, то в таких випадках можна допомагати школі, якщо батьки добровільно хочуть це зробити”, – пояснює сайту ТСН.ua Сергій Горбачов.

“Твій тато відмовився платити за серветки – тепер будеш без них”

Якщо батьки, які законно захищають свої права, відмовляються сплачувати “внески”, то цілком можуть відчути цькуванням з боку інших батьків або вчителів, які не підтримують фінансову ініціативу адміністрації школи. Діти, чиї батьки відмовилися сплачувати внески, також можуть стати жертвами мобінгу або булінгу. Наприклад, у такому контексті діти можуть почути вислови, схожі на “твій тато відмовився платити за серветки – тепер будеш без них”.

У випадках, коли батьки відмовляються сплачувати “внески” і дитина стикається з тиском вчителів або інших учнів, важливо негайно подати заяву до керівника навчального закладу. У цій заяві потрібно зазначити факти тиску, які відбулися над дитиною. Вказати, що, відповідно до статті 173-4 Кодексу України про адміністративні порушення та наказу Міністерства освіти і науки України №1646 від 28 грудня 2019 року, батьки повідомляють про події, які, на їхню думку, свідчать про булінг щодо дитини.

У заяві також необхідно вказати дату народження дитини, її ПІБ та клас, де вона навчається. Необхідно описати дату та місце, де сталися факти тиску вчителя чи класного керівника на дитину через відмову батьків надавати кошти готівкою. Зазначте, що згідно з цими документами просите вжити всіх належних заходів.

Крім того, протягом доби Національну поліцію має бути повідомлено про заяву стосовно можливого булінгу. У навчальному закладі також має бути створена постійно діюча комісія, якій потрібно розглянути заяву та прийняти відповідні заходи.

Зазначимо, що такого поняття, як “Фонд школи” не існує в Законах України “Про освіту” та “Про повну загальну середню освіту”. У разі виникнення ситуацій із неправомірним збором коштів на вимогу освітян, пропонуємо звертатись до правоохоронних органів. Також невідкладно повідомляйте про такі випадки управління освіти.

Поділитись:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Попередній запис 1 жовтня вся Україна на хвилину зупиниться у вічності пам’яті
Наступний запис В Одеському районі поліція розшукує двох дітей
Закрити

Вигода.Інфо

— медіа, що бере свій початок при створенні першої та єдиної інтернет-спільноти громадської ініціативи, яка своєю чергою об'єднала не лише жителів села Вигода на Одещині, але й з навколишніх населених пунктів.

28 вересня 2023 року "Вигода.Інфо", як онлайн-медіа зареєстровано Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення.

Ідентифікатор в Реєстрі суб’єктів у сфері медіа:

R40-01424

Редактор:

Інформаційний та краєзнавчий проєкт "Жителі села Вигода" був заснований місцевим мешканцем Євгеном Волосєвичем та розпочинає свою історію в одній із соцмереж —

01 листопада 2008 року

Євген Волосєвич, редактор медіа "Вигода.Інфо"

Стрімко з роками росла кількість підписників та різні майданчики представлення спільноти, зокрема Facebook, YouTube, Blogger, Instagram, Viber, WhatsApp та Telegram.

У серпні 2023 року запущено офіційний Вебсайт - vygoda.info/, а до цього інтернет-спільнота зазнає ребрендингу у формат медіа з новою назвою "Вигода.Інфо".

Ми безперебійно працюємо вже 15 років

Кількість фоловерів сягає 17 тисяч

Назва "Жителі села Вигода" та формат інтернет-спільноти зберігся в окремій загальнодоступній групі на платформі Facebook та у месенджері Viber.


Якщо Ви маєте інформацію, пропозиції та запитання - пишіть нам зручним, для Вас способом:

Е-скринька: media@vygoda.info

Fb Messenger: VygodaInfo

Telegram: @evolosevich


Підписуйтесь на нас у соцмережах: