На Одещині у Вигодянській громаді аудитори виявили втрати на понад 1,6 млн гривень

В Одеському районі під час перевірки виконавчого органу Вигодянської територіальної громади, державні аудитори виявили втрати бюджету на понад 1,6 млн гривень. Ревізія була в Управлінні освіти, культури, молоді та спорту сільської ради за майже три роки його діяльності. Тепер порушеннями мають зайнятись судові та правоохоронні органи. Деякі операції з бюджетними коштами зупинено, також потрібно повертати частину субвенції до держбюджету.

Про це повідомив місцевий депутат, голова постійної комісії з питань прав людини, законності, депутатської діяльності, етики та регламенту Євген Волосєвич на своїй сторінці у Фейсбук.

Як йдеться, порушення призвели до втрат бюджетних коштів на понад 1,6 млн гривень, а також майже 4,4 млн гривень що не призвели до втрат.

Південний офіс Держаудитслужби за період з 04.01.2021 по 30.09.2023 виявив порушення бюджетного законодавства, закупівель та фінансових питань у згаданому Управлінні освіти сільради. Складені адмінпротоколи направлені до суду, посадовці притягнуті до адмінвідповідальності. А матеріали ревізії надіслані до правоохоронних органів, також проінформовано сільського голову.

Це стосується виплат зарплат, надмірного нарахування надбавок, доплат зокрема бібліотекарям в закладах освіти та культури. Обчислення зарплатні, доплати працівникам освіти, техперсоналу, сумісництво завгоспів у школах, надбавки працівникам в дитсадках.

Допущено псування харчових продуктів в дитсадках, що призвело до їх списання. Зайво витрачено бюджетні кошти на оплату послуг з організації шкільного харчування. Придбані харчі, які заборонені у закладах освіти. Встановлено списання продуктів без фактичного підтвердження їх видачі в журналах, внаслідок завищення відходів при холодній обробці та заниження виходу готової страви.

Управлінням освіти проведена закупівля харчів, які фактично були спожиті та вартість яких була відшкодована батьками дітей закладів дошкільної освіти, що призвело до необґрунтованого використання коштів.

П’ятьма підрядниками безпідставно завищено обсяги та вартість виконаних робіт. За відсутності будь-яких договірних відносин на рахунок Управління освіти надходили кошти від ФОП за оренду нерухомості, яка не рахується на балансі. Без належного підтвердження щодо коливання цін у бік збільшення на ринку вугілля, безпідставно збільшено ціну на тверде паливо, що призвело до завищення його вартості. Встановлені випадки використання транспорту, коли водії були у щорічних відпустках.

За порушення бюджетного законодавства на начальника Управління освіти складені протоколи за ч. 3 та ч. 5 ст. 164-12 КУпАП, які направлені до суду. Ще вісім працівників притягнуті до адмінвідповідальності за ч. 1 ст. 164-14 та ч. 1 ст. 164-2 КУпАП. Про виявлені порушення поінформовано Вигодянського сільського голову.

Також державні аудитори направили Управлінню освіти попередження про неналежне виконання законодавства та вимогу повернення до відповідного бюджету використаної не за цільовим призначенням суми субвенції. Ще ініційовано зупинення операцій з бюджетними коштами.

Зазначається, що матеріали ревізії Південний офіс Держаудитслужби направив до Слідчого управління Головного управління Національної поліції в Одеській області.


Не тільки аудитори…

Після проведення адміністративної реформи та об’єднання громад в рамках децентралізації у 2020 році виникла Вигодянська територіальна громада. В кінці того ж року новообрана сільська рада прийняла рішення про утворення структурного підрозділу, нового управління освіти, культури, молоді та спорту. Його очолила Ірина Петренко, проте вже через місяць на посаді її змінила Валентина Грабовська, вчителька Василівського ліцею, голова Вигодянської сільської територіальної виборчої комісії.

За цей час начальниця Управління освіти вже притягувалась до адмінвідповідальності за порушення порядку утримання та перерахування податку на доходи фізосіб і подання відомостей про виплачені доходи (ч. 1 ст. 163-4 КУпАП). Проте судом було закрито провадження у зв`язку із закінченням строку накладення адмінстягнення. Потім ще було провадження за неповідомлення про наявність реального конфлікту інтересів, вчинення дій в умовах реального конфлікту інтересів (ч. 1, ч. 2 ст. 172-7 КУпАП). Останнє закрите Біляївським райсудом у липні 2023 року у зв`язку з відсутністю в діях начальника Управління освіти складу адміністративних правопорушень.

У квітні 2022 року за наказами Господарського суду Одеської області з Управління освіти, культури, молоді та спорту Вигодянської сільської ради стягнуто майже 150 тис. гривень на користь ТОВ “Одесагаз-Постачання”. Це була заборгованість за спожитий природний газ.

На початку цього року поліція відкрила кримінальне провадження № 42023162250000001 від 16.01.2023 за ознаками ч. 4 ст. 191 КК України. Це привласнення, розтрата або заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинені у великих розмірах чи в умовах воєнного або надзвичайного стану. Там мова йде про можливу фіктивність укладання Управлінням освіти договору ремонту укриття Петрівського ліцею та порушення з боку підрядника.

Ще в березні суд надав дозвіл слідчому Одеського РУП №2 ГУНП на проведення огляду укриття в селі Петрове, після того жодної інформації по кримінальному провадженні у відкритих джерелах немає.


Поділитись:

6 коментарів до “На Одещині у Вигодянській громаді аудитори виявили втрати на понад 1,6 млн гривень

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Попередній запис В Одеській області громадам рекомендували не купувати новорічні солодощі
Наступний запис В Нерубайському сільський голова отримав медаль від Міноборони України
Закрити

Вигода.Інфо

— медіа, що бере свій початок при створенні першої та єдиної інтернет-спільноти громадської ініціативи, яка своєю чергою об'єднала не лише жителів села Вигода на Одещині, але й з навколишніх населених пунктів.

28 вересня 2023 року "Вигода.Інфо", як онлайн-медіа зареєстровано Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення.

Ідентифікатор в Реєстрі суб’єктів у сфері медіа:

R40-01424

Редактор:

Інформаційний та краєзнавчий проєкт "Жителі села Вигода" був заснований місцевим мешканцем Євгеном Волосєвичем та розпочинає свою історію в одній із соцмереж —

01 листопада 2008 року

Євген Волосєвич, редактор медіа "Вигода.Інфо"

Стрімко з роками росла кількість підписників та різні майданчики представлення спільноти, зокрема Facebook, YouTube, Blogger, Instagram, Viber, WhatsApp та Telegram.

У серпні 2023 року запущено офіційний Вебсайт - vygoda.info/, а до цього інтернет-спільнота зазнає ребрендингу у формат медіа з новою назвою "Вигода.Інфо".

Ми безперебійно працюємо вже 15 років

Кількість фоловерів сягає 17 тисяч

Назва "Жителі села Вигода" та формат інтернет-спільноти зберігся в окремій загальнодоступній групі на платформі Facebook та у месенджері Viber.


Якщо Ви маєте інформацію, пропозиції та запитання - пишіть нам зручним, для Вас способом:

Е-скринька: media@vygoda.info

Fb Messenger: VygodaInfo

Telegram: @evolosevich


Підписуйтесь на нас у соцмережах: