В Україні відбулися зміни у мінімальній зарплаті та прожитковому мінімумі

З початку січня 2024 року в Україні відбулися зміни у мінімальній зарплаті та прожитковому мінімумі. Це стало результатом введення нового закону про державний бюджет на 2024 рік.

Згідно з цим законом, мінімальна заробітна плата зросла на 400 гривень і тепер складає 7 100 гривень. Також з початку січня загальний прожитковий мінімум збільшився з 2 589 до 2 920 гривень.

Розподіл суми прожиткового мінімуму виглядає наступним чином:

  • 3 023 гривень для працездатних осіб,
  • 2 563 гривень для дітей віком до шести років,
  • 3 196 гривень для дітей від шести до вісімнадцяти років,
  • 2 361 гривень для осіб, які втратили працездатність.

Також варто відзначити, що друге плановане підвищення мінімальної зарплати на 2024 рік заплановано на 1 квітня, коли вона зросте до 8 000 гривень.


Довідка

Мінімальна заробітна плата – це установлений законодавством розмір оплати за просту, некваліфіковану працю, який визначає нижню межу оплати за виконану працівником місячну норму роботи. Цей розмір встановлюється відповідно до Кодексу законів про працю України та Закону України “Про оплату праці”. Згідно з пунктом 5 статті 38 Бюджетного кодексу України, розмір мінімальної заробітної плати визначається в Законі про Державний бюджет на відповідний рік.

Згідно з підпунктом 4 пункту 2 статті 41 Бюджетного кодексу України, до набрання чинності Законом про Державний бюджет України на поточний бюджетний період, мінімальна заробітна плата застосовується в розмірах та на умовах, які були актуальні у грудні попереднього бюджетного періоду. Тобто до введення нових визначень щодо мінімальної зарплати, діють ті розміри та умови, які існували на завершення попереднього періоду.

Прожитковий мінімум являє собою суму, необхідну для забезпечення нормального функціонування людського організму, збереження його здоров’я через придбання необхідного набору харчів. Крім того, він охоплює мінімальний набір непродовольчих товарів та послуг, необхідних для задоволення основних соціальних і культурних потреб особистості. Визначення прожиткового мінімуму, яке включається до статті 1 Закону України “Про прожитковий мінімум”, розрізняє два основних компоненти: фізіологічний та соціальний.

Фізіологічний аспект прожиткового мінімуму описує необхідний матеріальний обсяг, що є важливим для забезпечення життєво важливих потреб людини та її існування.

Соціальна складова визначає певний рівень життя через підтримку певного набору духовних цінностей, що мінімізується для задоволення основних потреб і розвитку особистості.

Поділитись:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Попередній запис В Теплодарі на Одещині спіймали двох наркоділків
Наступний запис В Усатове живцем згоріло двоє людей – резонансна пожежа
Закрити

Вигода.Інфо

— медіа, що бере свій початок при створенні першої та єдиної інтернет-спільноти громадської ініціативи, яка своєю чергою об'єднала не лише жителів села Вигода на Одещині, але й з навколишніх населених пунктів.

28 вересня 2023 року "Вигода.Інфо", як онлайн-медіа зареєстровано Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення.

Ідентифікатор в Реєстрі суб’єктів у сфері медіа:

R40-01424

Редактор:

Інформаційний та краєзнавчий проєкт "Жителі села Вигода" був заснований місцевим мешканцем Євгеном Волосєвичем та розпочинає свою історію в одній із соцмереж —

01 листопада 2008 року

Євген Волосєвич, редактор медіа "Вигода.Інфо"

Стрімко з роками росла кількість підписників та різні майданчики представлення спільноти, зокрема Facebook, YouTube, Blogger, Instagram, Viber, WhatsApp та Telegram.

У серпні 2023 року запущено офіційний Вебсайт - vygoda.info/, а до цього інтернет-спільнота зазнає ребрендингу у формат медіа з новою назвою "Вигода.Інфо".

Ми безперебійно працюємо вже 15 років

Кількість фоловерів сягає 17 тисяч

Назва "Жителі села Вигода" та формат інтернет-спільноти зберігся в окремій загальнодоступній групі на платформі Facebook та у месенджері Viber.


Якщо Ви маєте інформацію, пропозиції та запитання - пишіть нам зручним, для Вас способом:

Е-скринька: media@vygoda.info

Fb Messenger: VygodaInfo

Telegram: @evolosevich


Підписуйтесь на нас у соцмережах: