Панський маєток у Василівці на Одещині продовжує зникати, щоб зберегти пам’ятку її мають викупити

Панський маєток в селі Василівка на Одещині перебуває у приватній власності й продовжує зникати, там лише зруйновані залишки подовжніх і попередніх стін. Ба до того, жителі села розповідають що з маєтку навіть вивозили камінь черепашник. Для шансу на порятунок місцевої пам’ятки культурної спадщини її мають викупити. Нещодавно суд не задовольнив позов Одеської обласної прокуратури безоплатно повернути маєток Вигодянській сільській раді.

Про це стало відомо з постанови Південно-західного апеляційного господарського суду.

Ще у 2010 році тодішня Василівська сільрада Біляївського району продала маєток ТОВ “Українська кабельна компанія”, за цей час і так суттєво зношена будівля зазнала ще більшого нищення. Новий власник попри вимоги не проводив там жодних ремонтних чи будівельних робіт.

Це і стало для прокурорів причиною позиватись до Господарського суду Одеської області. Вони хотіли повернути Панський маєток в інтересах держави в особі Вигодянської сільради в юрисдикцію якої зараз входить село Василівка. Торік у червні суд навіть наклав арешт на маєток, проте розірвати договір купівлі-продажу 2010 року так і не ухвалив. Обласна прокуратура подавала апеляцію, але все марно.

…в умовах сьогодення викуп пам`ятки культурної спадщини не є ефективним способом захисту інтересів держави та суспільства у спірних правовідносинах, оскільки, за наявною інформацією від органів охорони культурної спадщини, відсутні бюджетні кошти на зазначені цілі, що унеможливлює викуп пам`яток культурної спадщини,

– зокрема йдеться у тексті постанови зі слів заступника керівника Одеської обласної прокуратури.

Посилаючись на законодавство, судді зазначили що конкретна приватна власність не може бути відчужена безоплатно, а залишки від маєтку можна лише примусити продати. Тому апеляційний господарський суд вважає що профільний департамент Одеської ОВА має позиватись саме про викуп Панського маєтку із власності ТОВ “Українська кабельна компанія”.

Далі ще залишається Касаційний господарський суд, де можна оскаржити постанову, але чи буде прокуратура подавати касацію поки не відомо.

Панський маєток із колишньої садиби генерала Дубицького площею понад 2,3 тис. кв. метрів у селі Василівка продовжує і далі зникати з лиця землі без шансу на порятунок чи бодай збереження того що залишилося. Ті залишки будівлі вже близько сорока років є пам’яткою архітектури місцевого значення, яка на папері охороняється державою.

Фото з архіву Вигода.Інфо, травень 2023 р.

Читайте також:

У Вигодянській громаді на Одещині почали обговорення герба

Одеські краєзнавці дослідили рік заснування села Василівка Вигодянської громади

Поділитись:

Один коментар до “Панський маєток у Василівці на Одещині продовжує зникати, щоб зберегти пам’ятку її мають викупити

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Попередній запис Загиблому на війні вчителю з Біляївки просять присвоїти звання Герой України та назвати ліцей його ім’ям
Наступний запис В селі Вигода на Одещині виявили артснаряди, міну та гранату
Закрити

Вигода.Інфо

— медіа, що бере свій початок при створенні першої та єдиної інтернет-спільноти громадської ініціативи, яка своєю чергою об'єднала не лише жителів села Вигода на Одещині, але й з навколишніх населених пунктів.

28 вересня 2023 року "Вигода.Інфо", як онлайн-медіа зареєстровано Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення.

Ідентифікатор в Реєстрі суб’єктів у сфері медіа:

R40-01424

Редактор:

Інформаційний та краєзнавчий проєкт "Жителі села Вигода" був заснований місцевим мешканцем Євгеном Волосєвичем та розпочинає свою історію в одній із соцмереж —

01 листопада 2008 року

Євген Волосєвич, редактор медіа "Вигода.Інфо"

Стрімко з роками росла кількість підписників та різні майданчики представлення спільноти, зокрема Facebook, YouTube, Blogger, Instagram, Viber, WhatsApp та Telegram.

У серпні 2023 року запущено офіційний Вебсайт - vygoda.info/, а до цього інтернет-спільнота зазнає ребрендингу у формат медіа з новою назвою "Вигода.Інфо".

Ми безперебійно працюємо вже 15 років

Кількість фоловерів сягає 17 тисяч

Назва "Жителі села Вигода" та формат інтернет-спільноти зберігся в окремій загальнодоступній групі на платформі Facebook та у месенджері Viber.


Якщо Ви маєте інформацію, пропозиції та запитання - пишіть нам зручним, для Вас способом:

Е-скринька: media@vygoda.info

Fb Messenger: VygodaInfo

Telegram: @evolosevich


Підписуйтесь на нас у соцмережах: