У Вигодянській громаді на Одещині мають впровадити проєкт “Поліцейський офіцер громади”

У Вигодянській територіальній громаді Одеського району мають впровадити крок у реформі поліції – проєкт “Поліцейський офіцер громади”. Вчора, 10 травня начальник ГУ Нацполіції в Одеській області Іван Жук підписав відповідний меморандум про співпрацю та партнерство. Окрім Вигодянської, також того дня документ підписали й голови Стрюківської, Савранської, Лиманської та Городненської громад.

“Ми прагнемо, щоб усі громади мали свого офіцера поліції, який постійно знаходитиметься поряд, плідно співпрацюватиме із людьми та орієнтуватиметься на їхні потреби. Безпека громадян була і залишається пріоритетним завданням для нас і ми йдемо до поставленої мети, попри воєнні дії в країні”,

– зокрема сказав полковник поліції Іван Жук.

Мова йде про офіцера Нацполіції, який має жити та працювати саме у територіальній громаді. Серед основних його завдань – забезпечення порядку, запобігання правопорушенням і злочинам, а також тісна співпраця з мешканцями. А головним є своєчасне та ефективне реагування на проблеми людей, пов’язані з безпекою. Він є повноправним представником своєї громади, перед якою звітує, тому оцінюють його діяльність самі мешканці.

Ще у березні 2021 року постійна комісія Вигодянської сільради з питань прав людини, законності, депутатської діяльності, етики та регламенту приймала висновок про вивчення питання щодо необхідності розробки та можливості впровадження програми “Поліцейський офіцер громади” на території Вигодянської сільської територіальної громади.

Фото засідання депутатської комісії, 23 березня 2021 року.

“… комісія ініціює та долучиться до вивчення питання щодо необхідності розробки та можливості впровадження програми “Поліцейський офіцер громади” на території Вигодянської сільської територіальної громади”,

– писав тоді у дописі Facebook голова комісії, депутат сільради Євген Волосєвич.

Також, ще три роки потому, дільничний офіцер поліції Олександр Шкурінський під час роботи профільної депутатської комісії повідомляв про реформу Національної поліції та можливість мати свого “поліцейського офіцера громади”. Дільничний тоді розповів, що у разі реалізації проєкту громада повинна буде взяти на себе частину фінансової підтримки роботи, матеріально-технічного забезпечення, а поліцейський офіцер громади своєю чергою зможе практично весь час знаходитися на території громади й не відлучатись у райвідділок або на інші завдання поза територією обслуговування.

В поліції додатково повідомляють, що офіцер громади об’єднує в собі повноваження дільничного офіцера поліції, інспектора ювенальної превенції та патрульної поліції. На сьогодні вже з 63 територіальними громадами Одеської області підписані меморандуми про співпрацю та партнерство. З них у 42-х вже виконують свої функціональні обов’язки 61 офіцер громади.


Хто такий “Поліцейський офіцер громади” ?

Відео: Нацполіція України

Проєкт “Поліцейський офіцер громади” – це ініціатива Національної поліції України, спрямована на забезпечення безпеки та захисту населення. Основна мета проєкту полягає в тому, щоб офіцер поліції постійно знаходився поряд із мешканцями своєї територіальної громади, плідно співпрацював із жителями та орієнтувався на їхні потреби.

Проєкт був ініційований у 2018 році керівництвом Нацполіції та отримав підтримку від Кабінету міністрів, Міністерства внутрішніх справ та міжнародних донорів. Офіційний старт відбувся 28 травня 2019 року, коли 34 поліцейських офіцерів громади розпочали службу у 22 об’єднаних територіальних громадах Дніпропетровської області.

Основна мета проєкту “Поліцейський офіцер громади” полягає в тому, щоб забезпечити кожну територіальну громаду України фаховим офіцером, який стане невіддільною її частиною. Ось деякі ключові аспекти цього проєкту:

  1. Активна участь в житті громади: Офіцери громади беруть активну участь у різних ініціативах, заходах та подіях, що відбуваються на їхній території.
  2. Особистий контакт з мешканцями: Офіцери встановлюють особистий контакт з кожним мешканцем, щоб краще розуміти їхні потреби та відповідати на них.
  3. Профілактична робота: Офіцери проводять тематичні зустрічі, виступають в школах та спільно з мешканцями розробляють ініціативи для покращення безпеки та порядку.
  4. Співпраця з жителями: Офіцери тісно співпрацюють з громадянами, враховуючи їхні думки та пропозиції.
  5. Розв’язання конфліктів: Офіцери допомагають вирішувати конфліктні ситуації та сприяють збереженню миру та спокою на території громади.
  6. Контроль за дотриманням правил та порядку зберігання зброї: Офіцери відповідають за контроль за правильним використанням та зберіганням зброї.
  7. Боротьба з рейдерством і браконьєрством: Офіцери діють проти незаконних дій, таких як рейдерство та браконьєрство.
  8. Забезпечення порядку та безпеки: Офіцери забезпечують порядок та безпеку на території своєї громади.

Цей проєкт є частиною широкої міжнародної практики, відомої як “community policing” (співпраця поліції з громадою). Такий підхід активно використовується в США, Великій Британії, Франції та інших країнах. Головне завдання поліцейського офіцера – орієнтуватися на потреби місцевого населення. Ще підтримувати постійний контакт з мешканцями, забезпечувати порядок на своїй території та запобігати вчиненню правопорушень. Такий підхід сприяє покращенню взаємодії між поліцією та громадою, а також забезпечує більш ефективну роботу правоохоронців в інтересах громади.

Поділитись:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Попередній запис Водій шкільного автобуса на Одещині в СІЗО, його підозрюють у зґвалтуванні дітей
Наступний запис В Одеському районі просять максимально економити електроенергію
Закрити

Вигода.Інфо

— медіа, що бере свій початок при створенні першої та єдиної інтернет-спільноти громадської ініціативи, яка своєю чергою об'єднала не лише жителів села Вигода на Одещині, але й з навколишніх населених пунктів.

28 вересня 2023 року "Вигода.Інфо", як онлайн-медіа зареєстровано Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення.

Ідентифікатор в Реєстрі суб’єктів у сфері медіа:

R40-01424

Редактор:

Інформаційний та краєзнавчий проєкт "Жителі села Вигода" був заснований місцевим мешканцем Євгеном Волосєвичем та розпочинає свою історію в одній із соцмереж —

01 листопада 2008 року

Євген Волосєвич, редактор медіа "Вигода.Інфо"

Стрімко з роками росла кількість підписників та різні майданчики представлення спільноти, зокрема Facebook, YouTube, Blogger, Instagram, Viber, WhatsApp та Telegram.

У серпні 2023 року запущено офіційний Вебсайт - vygoda.info/, а до цього інтернет-спільнота зазнає ребрендингу у формат медіа з новою назвою "Вигода.Інфо".

Ми безперебійно працюємо вже 15 років

Кількість фоловерів сягає 17 тисяч

Назва "Жителі села Вигода" та формат інтернет-спільноти зберігся в окремій загальнодоступній групі на платформі Facebook та у месенджері Viber.


Якщо Ви маєте інформацію, пропозиції та запитання - пишіть нам зручним, для Вас способом:

Е-скринька: media@vygoda.info

Fb Messenger: VygodaInfo

Telegram: @evolosevich


Підписуйтесь на нас у соцмережах: