В селі Вигода перейменували вулицю Космонавтів

В селі Вигода Одеського району перейменували вулицю Космонавтів на честь репресованого жителя Івана Загороднюка (1899-1938). Про це повідомляє Вигода.Інфо з посиланням на рішення Вигодянської сільської ради.

Нагадаємо, ми раніше повідомляли, що 25 вересня під час пленарного засідання сесії сільради перейменували вулиці на честь військових. Зокрема, в цьому ж рішенні за № 1487-VІІI йдеться і про вулицю Космонавтів в так званому мікрорайоні “Красіна”.

В червні цього року житель села Володимир Загороднюк звернувся до виконкому та депутатів з проханням вшанувати пам’ять про його дідуся Івана Андрійовича Загороднюка, якого закатовано сталінським режимом в 1938 році. Як йдеться у зверненні, дідуся вбила радянська влада за участь у національно-визвольних змаганнях України за свою незалежність на початку 20 століття.

“Особливого забарвлення ця історія набуває сьогодні, в період російської війни проти України. І якою б ідеологією не прикривались московити, комуністичної, рашистською – імперські амбіції їх від того не змінюються”, – зокрема зазначає Володимир Загороднюк.

Загороднюк Іван Андрійович, орієнтовно 1917-18 роки

В березні цього року у світ вийшла стаття, багаторічне дослідження журналіста, краєзнавця Євгена Волосєвича “Жертва терору: історія залізничного Івана Загороднюка та його родини під час комуністичного режиму в СРСР”. В бібліографічній праці поєднано дослідження та аналіз кримінальної справи репресованого жителя Вигоди, наведені спогади його нащадків в переплетінні історичних подій. На прикладі Івана Андрійовича показані жахіття “Великого терору”, трагедія цілих поколінь.

Тож тепер вулиця Космонавтів в селі Вигода має назву – Івана Загороднюка. Під час прийняття такого рішення також бралися до уваги результати громадського обговорення, яке було оголошене 15 червня та тривало впродовж двох місяці.

Вулиця Космонавтів, березень 2020 року

Цікаво, що у звичних кордонах село Вигода існує 56 років, з вересня 1967-го. Саме тоді до об’єднаної у 1945 році Руської та Німецької Вигоди за рішення Одеського облвиконкому приєднано село Красіна. Це нинішні вулиці Перемоги, Зелена і донедавнього часу Космонавтів. Багато хто і досі цей так званий мікрорайон села називає “Красіна”. У другій половині 1960-х років почався вуличний поділ і присвоювались перші назви. Це було і десятиріччя радянської космонавтики, від того і колишня назва вулиці.

Чого очікувати жителям вулиці? За інформацією Вигодянської сільради, враховуючи ті роз’яснення, які є на сьогодні, для людей абсолютно нічого не потрібно робити у зв’язку зі зміною назви вулиці. Є виключення, про які можна ознайомитись за посиланням.

Оновлення:

19 квітня 2024 року в селі Вигода на Одещині вулиці повернули стару назву – Космонавтів.


Читайте також:

Поділитись:

Один коментар до “В селі Вигода перейменували вулицю Космонавтів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Попередній запис В Одеському районі виявили тіла двох зниклих дітей
Наступний запис Віддав серце людям: в ім’я шани сільського лікаря – Анатолія Гочева
Закрити

Вигода.Інфо

— медіа, що бере свій початок при створенні першої та єдиної інтернет-спільноти громадської ініціативи, яка своєю чергою об'єднала не лише жителів села Вигода на Одещині, але й з навколишніх населених пунктів.

28 вересня 2023 року "Вигода.Інфо", як онлайн-медіа зареєстровано Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення.

Ідентифікатор в Реєстрі суб’єктів у сфері медіа:

R40-01424

Редактор:

Інформаційний та краєзнавчий проєкт "Жителі села Вигода" був заснований місцевим мешканцем Євгеном Волосєвичем та розпочинає свою історію в одній із соцмереж —

01 листопада 2008 року

Євген Волосєвич, редактор медіа "Вигода.Інфо"

Стрімко з роками росла кількість підписників та різні майданчики представлення спільноти, зокрема Facebook, YouTube, Blogger, Instagram, Viber, WhatsApp та Telegram.

У серпні 2023 року запущено офіційний Вебсайт - vygoda.info/, а до цього інтернет-спільнота зазнає ребрендингу у формат медіа з новою назвою "Вигода.Інфо".

Ми безперебійно працюємо вже 15 років

Кількість фоловерів сягає 17 тисяч

Назва "Жителі села Вигода" та формат інтернет-спільноти зберігся в окремій загальнодоступній групі на платформі Facebook та у месенджері Viber.


Якщо Ви маєте інформацію, пропозиції та запитання - пишіть нам зручним, для Вас способом:

Е-скринька: media@vygoda.info

Fb Messenger: VygodaInfo

Telegram: @evolosevich


Підписуйтесь на нас у соцмережах: