У Вигодянській громаді на Одещині перейменували вулиці на честь військових

В селах Вигодянської громади Одеського району перейменували чотири вулиці. Тепер вони носять імена військових, які віддали своє життя вході повномасштабної російсько-української війни, що триває.

25 вересня в селі Вигода пройшло пленарне засідання сесії Вигодянської сільської ради, де розглянули проєкт рішення про перейменування вулиць в селах територіальної громади. Документ одноголосно підтримали.

Зокрема, тепер в селі Вигода колишня вулиця Шкільна має нову назву – Олександра Беспалька. Центральна перейменована на вулицю Миколи Новікова. В селі Паліївка вулиця Центральна перейменована на – Дмитра Боднаровського. А вулиця Гагаріна в селі Секретарівка вже має ім’я Віталія Фаркажа. Пропозиції нових назв об’єктів топоніміки населених пунктів попередньо пройшли громадське обговорення.

В кінці травня цього року до сільради звернулась громадська організація “Правозахисна група”, яку очолює Оксана Руцька, мати загиблого воїна Миколи Новікова. До органу місцевого самоврядування була внесена пропозиція від ГО щодо перейменування в селі Вигода вулиці Центральна на Новікова Миколи Вікторовича, вулиці Шкільна – Беспалько Олександра Сергійовича. А в селі Паліївка вулицю Центральна на Боднаровського Дмитра Андрійовича. Що стосується села Секретарівка, перейменування вулиці Гагаріна на Дмитра Боднаровського внесено окремо, поза пропозицією громадської організації.

Також ГО “Правозахисна група” попросила запросити членів сімей загиблих на засідання сесії сільради та забезпечити доступ ЗМІ. Участь медіа вони самі організували.


Олександр БЕСПАЛЬКО

(11.09.1991 – 14.03.2022)

За його плечима багаторічний досвід бойових операцій на захисті свободи, незалежності й суверенітету України. Військовослужбовець, старший солдат взводу механізованої роти, служив у складі 30 окремої механізованої бригади імені князя Костянтина Острозького Сухопутних військ ЗСУ (в/ч А0409) починаючи з 2018 року. Воїн боронив свою Батьківщину під час відкритої агресії ворога в ході російсько-української війни.

14 березня 2022 року був смертельно ранений у бою на сході країни в Луганській області. Олександр родом з с-ща Красні Окни на Одещині, після навчання в місцевій школі, родина у 2004 році переїздить на постійне місце проживання до с. Вигода. Свого часу мешкав на сільській вулиці Шкільна, яка тепер має його ім’я. Нагороджений орденом “За мужність” III ступеня (посмертно). Воїна поховали 29 березня 2022 року на кладовищі села Вигода.


Микола НОВІКОВ

(30.10.1996 – 18.03.2022)

Свідомо та віддано захищав Батьківщину, виконуючи свій військовий обов’язок. Старший матрос Військово-морських сил ЗСУ, уродженець Одеси. Свого часу тривалий період життя проживав у селі Вигода Одеської області, саме на вулиці Центральна яку перейменували його ім’ям. Спочатку навчався в сільській школі, потім переїхав з родиною до Одеси. Там закінчив міську школу № 19. Навчався в Одеському фаховому коледжі транспортних технологій, також мав спеціальність кухаря.

Пройшов строкову військову службу у Президентському полку, брав участь у параді до Дня Незалежності у 2017 році. У травні 2021 року пішов на службу за контрактом до ВМС. Служив у 137-му окремому батальйоні морської піхоти (в/ч А3821). Повномасштабне вторгнення Микола зустрів разом із побратимами в селі Чаплинка Херсонської області.

Старший матрос з позивним “Шеф”, загинув 18 березня 2022 року внаслідок ворожого ракетного удару по Миколаєву. Кілька ракет влучили у військові казарми. Поховали морпіха на Алеї Героїв Західного цвинтаря в Одесі 29 грудня 2022 року.


Дмитро БОДНАРОВСЬКИЙ

(26.05.1998 – 28.01.2023)

Вірний Військовій присязі, пішов на захист рідної землі з перших днів повномасштабного вторгнення росії. Солдат, гранатометник 15 окремого Слов’янського полку Національної гвардії України (в/ч А3035). Народився та проживав в селі Паліївка Вигодянської територіальної громади, на вулиці Центральна яка тепер має його ім’я.

28 січня 2023 року в результаті ворожого артилерійського обстрілу, виявивши мужність та стійкість у бою, загинув в районі села Кузьмине Луганської області. Воїна поховали 6 лютого 2023 року на Алеї Слави, що на кладовищі в с. Вигода.


Віталій ФАРКАЖ

(02.02.1993 – 11.11.2022)

Поклав життя за волю і незалежність України в боях з російськими окупантами. Житель села Секретарівка Вигодянської територіальної громади. Навчався в Секретарівському та Василівському навчальних закладах. Здобув професію поліцейського. Сержант, командир у складі 53 окремої механізованої бригади імені князя Володимира Мономаха (в/ч А0536).

11 листопада 2022 року вірний Військовій присязі, загинув в бою в районі міста Авдіївка Донецької області. Військовослужбовця поховано 19 листопада 2022 року на кладовищі в с. Секретарівка.


Зазначимо, що серед мешканців Вигодянської сільської територіальної громади на Одещині загинули або померли тринадцять військовослужбовців. Всі вони перебували на військовій службі та захищали Батьківщину, її свободу й суверенітет держави в ході активної фази російсько-української війни.

Поруч з Олександром Беспалько, Миколою Новіковим, Дмитром Боднаровським, Віталієм Фаркаж, покинули цей світ воїни Ігор Болгаров (Вигода), Віктор Грабовенко (Вигода), Юрій Данчук (Курган), Юрій Липадату (Червона Гірка), Микола Ліпінський (Вигода), В’ячеслав Урсу (Кам’янка), Ігор Шаульський (Василівка), Василь Шушман (Вигода) та Дмитро Янке (Секретарівка).

Герої не вмирають. Вони згори тримають небо над Україною!


Чого очікувати жителям вулиць?

За інформацією Вигодянської сільради, враховуючи ті роз’яснення, які є на сьогодні, для людей абсолютно нічого не потрібно робити у зв’язку зі зміною назви вулиці.

Виключенням є, коли мешканець сам матиме бажання внести зміни до своїх правовстановлюючих документів на будинок чи земельну ділянку. Ці питання виникнуть лише у випадку, коли буде йти мова про спадкування, продаж, дарування чи іншим чином відчуження нерухомого майна, якому присвоюється адреса.

Щодо юридичних осіб, то в разі перейменування адреси підприємства, юридичні особи мають внести відомості в Єдиний державний реєстр установ, організацій, і привести назву у відповідність. Разом із тим, на сайті Кабінету Міністрів Україні зазначено, що термінів внесення цих змін не встановлюється.

Перейменування вулиць здійснено без зміни поштових номерів житлових будинків, установ та споруд. Документи, що встановлюють правовий статус, технічна документація на земельні ділянки та нерухоме майно, тендерна документація, договори, паспорти та інші документи, які містять назву перейменованої вулиці, є чинними з урахуванням вимог законодавства.


Історія...

Після набуття чинності Закону України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”, на території тодішньої Вигодянської сільради поруч зі зміною назв населених пунктів, також стало питання перейменування вулиць.

Тоді у другій половині 2015 року було декомунізовано вулицю 50 років Жовтня в селі Вигода та вулицю Леніна в Паліївці. Вони отримали однакову назву – Центральна, яка протрималась вісім років. Тепер це вулиця Миколи Новікова та відповідно Дмитра Боднаровського.

В перші роки незалежності України, садиба колишнього радгоспу “Плодовий” села Вигода була поділена на вулиці. Одна із них отримала назву Безпалько, на честь жителя, прикордонника Михайла Безпалько (1968-1987), який загинув під час Афганської війни (1979-1989). Скоріш за все, співзвучність прізвищ військовослужбовців може надалі викликати плутанину у визначенні необхідної адреси. Хоча треба відмітити, що в новій назві Шкільної – Олександра Беспалька, поруч із прізвищем присутнє також ім’я воїна. Треба буде на це зважати.

Поділитись:

4 коментарі до “У Вигодянській громаді на Одещині перейменували вулиці на честь військових

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Попередній запис В Одеській області діє заборона пересування та руху в лісах
Наступний запис У Вигодянській громаді затвердили нового старосту, для Паліївського округу
Закрити

Вигода.Інфо

— медіа, що бере свій початок при створенні першої та єдиної інтернет-спільноти громадської ініціативи, яка своєю чергою об'єднала не лише жителів села Вигода на Одещині, але й з навколишніх населених пунктів.

28 вересня 2023 року "Вигода.Інфо", як онлайн-медіа зареєстровано Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення.

Ідентифікатор в Реєстрі суб’єктів у сфері медіа:

R40-01424

Редактор:

Інформаційний та краєзнавчий проєкт "Жителі села Вигода" був заснований місцевим мешканцем Євгеном Волосєвичем та розпочинає свою історію в одній із соцмереж —

01 листопада 2008 року

Євген Волосєвич, редактор медіа "Вигода.Інфо"

Стрімко з роками росла кількість підписників та різні майданчики представлення спільноти, зокрема Facebook, YouTube, Blogger, Instagram, Viber, WhatsApp та Telegram.

У серпні 2023 року запущено офіційний Вебсайт - vygoda.info/, а до цього інтернет-спільнота зазнає ребрендингу у формат медіа з новою назвою "Вигода.Інфо".

Ми безперебійно працюємо вже 15 років

Кількість фоловерів сягає 17 тисяч

Назва "Жителі села Вигода" та формат інтернет-спільноти зберігся в окремій загальнодоступній групі на платформі Facebook та у месенджері Viber.


Якщо Ви маєте інформацію, пропозиції та запитання - пишіть нам зручним, для Вас способом:

Е-скринька: media@vygoda.info

Fb Messenger: VygodaInfo

Telegram: @evolosevich


Підписуйтесь на нас у соцмережах: