В селі Вигода планують перейменувати вулицю та провулок Комарова

В селі Вигода Одеського району планують перейменувати вулицю та провулок Комарова, а ще вулицю Гагаріна. Також мають змінити назви топонімів і в інших селах Вигодянської громади: Василівка, Петрове та Важне.

Про це повідомляє Вигода.Інфо з посиланням на опубліковане 20 листопада оголошення про проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць, провулків Вигодянської сільської ради.

Відповідне розпорядження видав сільський голова, а ініціатором такого обговорення та громадських слухань є виконком сільради. Як йдеться, серед переліку, які планують надалі перейменувати, наступні топоніми:

  • с. Вигода – вулиця Комарова, Гагаріна, провулок Комарова;
  • с. Василівка – вул. Гагаріна;
  • с. Петрове – вул. 40 років Перемоги
  • с. Важне – вул. О. Матросова

В тексті оголошення, зокрема зазначається, що перейменування викликане вимогами законів України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії», «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», «Про засади державної мовної політики» та інші.

Пропозиції або зауваження від громадськості, подаються у письмовій чи електронній формі протягом 30 календарних днів з дати оприлюднення, тобто до 20.12.2023 року.

Громадське обговорення заплановано провести у формі електронних консультацій з громадськістю, за посиланням на Google Форму: docs.google.com/forms/. Також це можна зробити поштовою: Одеська область, Одеський район, с. Вигода, вул. Нова, 33-а, або на електронну пошту сільради: selovugoda@ukr.net чи за телефоном: 048-753-10-02.

Тим хто має намір звернутись, необхідно зазначити своє прізвище, власне ім’я, по батькові, адресу проживання та номер телефону. Анонімні листи, подання з уживанням ненормативних форм лексики до результатів обговорення не включатимуться.


Хто такий Комаров?

Володимир Комаров (1927-1967) — уродженець москви, льотчик-космонавт СРСР, двічі Герой Радянського Союзу. Загинув під час посадки космічного корабля «Союз-1», при завершенні програми польоту, коли під час спуску на Землю не вийшов основний парашут спускного апарата. На великій швидкості космічний корабель врізався в землю. Згодом, ще за радянські часи його ім’ям названа нова вулиця та провулок в селі Вигода. Також в пострадянських країнах є населені пункти, школи й вулиці Комарова та інше.

Хто такий Гагарін?

Юрій Гагарін (1934-1968) — уродженець нинішньої смоленської області, російської РФСР, льотчик-космонавт СРСР, Герой Радянського Союзу, кавалер найвищих знаків відмінності низки держав, почесний громадянин багатьох міст росії та світу. У квітня 1961 року Юрій Гагарін став першою людиною у світовій історії, що здійснила політ у космічний простір. Його ім’ям названа відносно нова вулиця в селі Вигода, яка знаходиться на масиві біля автодороги на місто Біляївку в районі вулиць Біляївської-Радісної та поки немає житлових будинків та зареєстрованих осіб.

Хто такий Матросов?

Олександр Матросов (1924-1943) — уродженець башкирської АРСР, СРСР, радянський смертник, рядовий-піхотинець часів Другої світової війни, що закрив амбразуру своїм тілом. Герой Радянського Союзу. В радянській офіційній пропаганді вчинок Матросова став символом патріотизму та готовності захищати Батьківщину. Проте його видозмінений образ був активно використаний радянським військовим керівництвом під час війни, щоб заохочувати й надихати молодих солдатів та брати на себе надмірні ризики. Одна із вулиць села Важне тодішньої Березанської сільради названа ім’ям Матросова.

Що стосується вулиці 40 років Перемоги в селі Петрове, то її назвали в ознаменування 40-ї річниці перемоги СРСР у “Великій Вітчизняній війні”. Цей термін вживався в історіографії СРСР, а нині використовується у рф та деяких країнах колишнього СРСР для окреслення німецько-радянської війни 1941—1945 років у рамках Другої світової війни.


Читайте також:

В селі Вигода перейменували вулицю Космонавтів

У Вигодянській громаді на Одещині перейменували вулиці на честь військових

В селі Вигода жителі проти перейменування вулиці Космонавтів

Вулиця Піонерська в селі Вигода тепер має нову назву

Поділитись:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Попередній запис На Одещині рятувальники ліквідували пожежу – атака дронів
Наступний запис В селі Петрове Вигодянської громади гасили пожежу
Закрити

Вигода.Інфо

— медіа, що бере свій початок при створенні першої та єдиної інтернет-спільноти громадської ініціативи, яка своєю чергою об'єднала не лише жителів села Вигода на Одещині, але й з навколишніх населених пунктів.

28 вересня 2023 року "Вигода.Інфо", як онлайн-медіа зареєстровано Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення.

Ідентифікатор в Реєстрі суб’єктів у сфері медіа:

R40-01424

Редактор:

Інформаційний та краєзнавчий проєкт "Жителі села Вигода" був заснований місцевим мешканцем Євгеном Волосєвичем та розпочинає свою історію в одній із соцмереж —

01 листопада 2008 року

Євген Волосєвич, редактор медіа "Вигода.Інфо"

Стрімко з роками росла кількість підписників та різні майданчики представлення спільноти, зокрема Facebook, YouTube, Blogger, Instagram, Viber, WhatsApp та Telegram.

У серпні 2023 року запущено офіційний Вебсайт - vygoda.info/, а до цього інтернет-спільнота зазнає ребрендингу у формат медіа з новою назвою "Вигода.Інфо".

Ми безперебійно працюємо вже 15 років

Кількість фоловерів сягає 17 тисяч

Назва "Жителі села Вигода" та формат інтернет-спільноти зберігся в окремій загальнодоступній групі на платформі Facebook та у месенджері Viber.


Якщо Ви маєте інформацію, пропозиції та запитання - пишіть нам зручним, для Вас способом:

Е-скринька: media@vygoda.info

Fb Messenger: VygodaInfo

Telegram: @evolosevich


Підписуйтесь на нас у соцмережах: